طرح آزمايشی «توانمندسازی کودکان کار و خانوادههایشان» در يزد
ژوئن 16, 2019 در 1:54 ب.ظ توسط admin
طرح «توانمندسازی کودکان کار و خانوادههایشان» برای اولین بار به صورت پایلوت کشوری در يزد اجرايي و در صورت موفقیت به عنوان طرح ملی مطرح ميشود.
به گزارش ايسنا، یکی از آسیبهای جدی که همواره جامعه را تهدید میکند، گسترش روز افزون کودکان خیابانی است که به دلایل گوناگون بخشي یا همه اوقات خود را در خیابان سپری و غالباً نيز طریق فعالیتهايی همچون تکدیگری، بزهکاری و شغلهای کاذب و فصلی زندگی میکنند.
هر چند این کودکان آمار دقیق و مشخصی ندارند و تقریباً در اغلب معابر اصلي شهر، یک یا چند نفر از آنها ديده ميشوند اما آنچه از آمار رو به رشد این کودکان در جامعه به دست میآید بیانگر اهمیت و عمق فاجعهای عظیم ملی است که بهرغم مشکلاتی که در حال حاضر ایجاد میکند، پیامدهای ناگوارتری را برای جامعه به دنبال خواهد داشت.
کودکان کار براساس تعاریف بینالمللی چند دسته هستند اما آنچه این روزها بیشتر در شهرمان با آنها سر و کار داریم، کودکانی هستند که به پشتوانه ارتباطی که با خانوادههای خود دارند و معمولاً به مدرسه نیز میروند، در خیابانهای شهر کار میکنند و در پایان روز نیز به خانه و نزد خانواده بر میگردند.
برخی از این گروه نیز کودکانی هستند که به مدرسه نمیروند و هر چند با خانواده خود در ارتباط هستند اما به ندرت به خانه میروند و آنچه در این گروه بیشتر به چشم میخورد، وضعیت مالی نامناسب و مشکلات معیشتی است که آنها را وادار به این نوع فعالیت کرده است.
اما عدهای از این گروه نیز در حالی مجبور به کار در خیابانها هستند که به دلیل طمع مالی خانواده و حتی به عنوان نیروی کار، راهی خیابانها میشوند.
البته اداره كل بهزيستي استان يزد در اقدامي ابتكاري سعي دارد در قالب توانمندسازی کودکان کار و خانوادههایشان از عواقب نگرانكننده در اين حوزه پيشگيري كند.
«مصطفی ابوذری» رییس مرکز کودکان کار بهزیستی یزد در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به واگذاری مرکز شبانهروزی کودکان کار به بخش دولتی و تخصیص اعتبار به این حوزه، اظهار ميكند: برای اولین بار طرح «توانمندسازی کودکان کار و خانوادههایشان» با اعتبار 100 میلیون تومان به مدت یک سال به عنوان پایلوت کشوری در يزد اجرا و در صورت موفقیت به عنوان طرح ملی در تمام كشور عملياتي ميشود.
وی آموزش، سلامت، مسکن و اشتغال کودکان کار را مسائل مشمول این طرح عنوان ميكند و ميگويد: حدود 300 پرونده در مرکز کودکان کار يزد موجود است که این پروندهها را اولویتبندی میکنیم به طوری که موضوع آموزش و بهداشت کودکان معلول، دارای بیماریهای خاص و کودکان دارای هزینههای بالای درمانی و جراحی در اولویت طرح قرار دارد ولي در حين حال بخش اعظم طرح نيز به مسئله اشتغال این کودکان خواهد پرداخت.
این مسئول اضافه ميكند: در حال حاضر 223 پرونده از این تعداد فعال و مابقی راکد هستند كه 120 فقره از پروندههای فعال متعلق به کودکان کار ایرانی است.
وی در مورد كودكان كار ايراني خاطرنشان ميكند: این کودکان اکثراً مهاجرانی از استانهای همسايهي يزد هستند و شايد تعداد انگشتشماری از آنها یزدی باشند که البته چنین آماری نيز ذکر نشده است.
ابوذری با اشاره به 103 فقره پرونده فعال متعلق به کودکان اتباع بیگانه نيز بيان ميكند: در نظر نگرفتن ملیت از مهمترین ویژگیهای طرح آزمايشي «توانمندسازی کودکان کار و خانوادههایشان» است به نحوي كه در اين طرح، کودکان اتباع بیگانه، مهاجران و ایرانیان بدون در نظر گرفتن ملیت و در صورت اثبات شدن شرایط یک کودک کار، متكدي يا حتی دستفروش، تحت پوشش قرار میگیرند.
وی مشكلات اقتصادي را بزرگترین آسیب دامنگیر کودکان کار در یزد ميداند و ميگويد: این کودکان که از 5 تا 18 سال دارند، به علت نوع فعالیتشان، نوعی آسیب اجتماعی در جامعه محسوب میشوند اما طبق بررسیهایی که در یزد انجام شده، در کانون خانواده کمتر در معرض آسیبهایی همچون ضرب و شتم و اعتیاد هستند و عمدتاً از مشکلات معیشتی و اقتصادی رنج میبرند.
این مسئول با بیان این که مقولهي آموزش در مورد اين آسيب اجتماعي بسیار حائز اهمیت است، اظهار ميكند: یکی از موارد بسیار مهم در اين رابطه آموزش مردم است تا این کودکان را به محض مشاهده به این مراکز ارجاع شوند چرا كه با کاهش این آسیب اجتماعی در جامعه، مشکلات این کودکان نیز تا حد زیادی کاهش یافته یا برطرف ميشود.
ابوذری در پايان از سوء استفاده برخی از خانوادهها از کودکان كار نيز یاد ميكند و ميگويد: کودکان کار چند گروه هستند که یکی از این گروهها مختص خانوادههايي است که به دنبال طمع مالی از طريق فعاليت کاری كودكان است كه در چنين مواردي ابتدا به صورت قانونی از طریق مراجع قضایی و در حیطه کودک آزاری پیگیری و وارد دایره فعالیت اورژانس اجتماعی ميشود.
منبع: ایسنا
برچسبها:توانمند سازی, خانواده, کودکان کار, یزد